A weboldalon olyan ázsiai sorozatokról és filmekről van szó, amikben fiú x fiú kapcsolatok vannak. - BL SOROZATOKBAN AZ ELSŐK! :)

hullam weboldal hatterbetu

Hanko

 

Sziasztok! :)

 

Arra az elhatározásra jutottam, hogy mivel nagyon szeretem az ázsai kultúrát, és azon belül is Japán az egyik kedvencem, ezért csináltatok magamnak egy Hanko pecsétet a lassan közelgő születésnapomra (április 14.) :) Mindig is tetszett amikor filmekben, sorozatokban nem kézzel írják alá a leveleket, banki papírokat, stb. hanem a saját pecsétjükkel.

Mikor megérkezik, akkor arról is készítek egy cikket. :)

 

Mi az a Hankó?

Japánban közel 2000 éve használnak pecséteket, de csak a Meiji korszakban lett kötelező, mindenkire vonatkozó hitelesítési forma. Ma már bizonyos esetekben aláírást is elfogadnak (posta, futárszolgálat, házhozszállítás), de a pecsét semmit se veszített fontosságából. Hivatalokban, bármiféle ügyintézéskor kötelező.

 

認印 [mitomein]
Ezt a szokványos, legáltalánosabb helyzetekben használják, például átvételi elismervény pecsételésére, vagy munkahelyeken. Üzleti tevékenységekhez elfogadhatatlan. Általában kör vagy ovális alakú, átmérője 9-15 mm és csak a családnév szerepel rajta. Ilyenek a készen kapható pecsétek, amiket akár egy százas boltból is meg lehet venni.

 

銀行印 [ginkóin]
Minden papír alapú banki ügyintézésnél ez használatos, enélkül bankszámlát se tudsz nyitni. Emellett más fontos ügyintézésekhez is használható. Nagyobb, jobb minőségű az előzőnél. Sokszor a teljes név szerepel rajta. Általában megrendelésre, kézzel készül fából vagy kőből egyedi dizájn alapján, így nagyobb biztonságot ad, mint a készen kaphatóak.

 

実印 [dzsicuin]
Hivatalosan regisztrált pecsét. Olyan különleges helyzetekben szokás használni, mint ház- vagy autóvásárlás. Minden 15. életévét betöltött személy regisztráltathat egy pecsétet az önkormányzaton. A regisztrálás során az illető kap egy tanúsítványt (印鑑登録証明書), amivel igazolni tudja, hogy a pecsét az övé, ezzel megakadályozva a visszaéléseket, ha netán ellopnák. Szigorú formai követelmények szerint készül, ami térségenként más és más. Nem készülhet olyan anyagból, ami könnyen deformálható, mint a gumi vagy műanyag. Kemény fából, csontból vagy kőből készül, átmérője 8 és 25 mm közötti, és a teljes névnek szerepelnie kell rajta.

 

雅号印 [gagóin]
Művészek által használt pecsét. Formai követelménye nincs, bármilyen formájú és méretű lehet, állhat rajta művésznév vagy bármi más.

 

天皇御璽 [tennó gjodzsi]
Japán pecsétje, császári pecsét. Négyzet alakú, minden oldala 9,09 cm. Színarany, súlya 3,55 kg. Egyedi, csak ehhez a pecséthez készült vörös tintát használnak hozzá. Többek között rányomják császári rendeletekre, kormányrendeletekre, miniszterelnöki, bírósági, konzuli dokumentumokra, használják a miniszterelnök, nagykövetek, kormányhivatalnokok beiktatásakor és menesztésekor.

 

Koon Chai

 
 
 
 
 

Creative Commons

by nc nd.eu

Creative Commons értelmezés

by.large - Nevezd meg!

nc eu.large - Ne add el!

nd.large - Ne változtasd!